Article Image
I Bokhandeln har i dag, utkommit, å 24 sk. bko: Anvisning alt på flere sätt med fördel använda POTATIS, för att så skyndsamt som möjligt undandraga densamma verkningarne af POTATIS-SJUKAN samt underrättelse om de medel, hvilka blifvit uppgifne såsom tjenliga alt i någon mån kunna förekomma denna sjukdom eller hindra dess framsteg. . Af P. O. ALMSTRÖM. INNEHÅLL. 41) Sättet att genast efter potatisens upptagning kunna börja de förberedande arbetena för dess användande: till bränvinsbränning, och såtedes under tiden, intill dess att denna får företagas, ej allenast hindra potatisens förstöring genom potatissjukan, utan ock kunna sedermera med större drift utföra sjelfva afverkningen. Potatisens rengöring, kokning med ånga, krossning och behandling med kalilut, samt beredning till vört med svafvelsyra och maltgröpe, vörtens inkokning, förvaring och sluteliga användande. — 2) Potatisens användande till beredning af potatisstärkelse eller s. k. potatismjöl. Potatisens rifning, stärkelsens rengöring: Hucks cylindermaschin till beredning af potatisstärkelse; utbyte af ren stärkelse. — 3) Potatisstärkelsens beredning för användande till stärkning af tvättkläder. — 4) Potatisstärkelsens användande till beredning af dextrin cler stärkelsegummi. Gummi arabicum; senegal samt körsbärskåda; gummils beredning medelst stärkelsens rostning; dess beredning med tillhjelp af malt; dess beredning på den s. k. torra vägen. — 5) Potatisstärkelsens användande till beredning af socker och sirap. Anvisning till underrättelse derom; anmärkningar vid denna; sirapens förvandling till fast drufsocker; det fasta sockrets användande till förfalskning af råoch toppsocker, samt sättet att upptäcka detta; drufsockrets användande till likörer, samt till förbättring af drufsaft; vinafdrufsocker; beredning af potatissirap för husbehof. — 6) Potatisstärkelsens ytterligare rening för användande till födoämnen, samt beredning af s. k. hvita saguoch perlsagu-gryu deraf. Stärkelsens rening; genuina tapiokaoch perlsagu-gryn; substituter derföre; beredning af tapioka-gryn; beredning af hvita och bruna perlsagu-gryn. — 7) Potatisstärkelsens användande i stället för mjöl af sädesarter till bakning af bröd. Olägenheter i följd af stärkelsens användande till bröd och medel deremot; användande af ärteller bönmjöl tillsammans med potatisstärkelse och sättet alt befria dessa från den kärfva smaken; stärkelsens fördelaktiga verkan på sötigt mjöl; sält att förbättra deg af sötigt rågmjöl, med tillhjelp af rifven potatis. — 8) Förfalskning af hvetemjöl med potatisstärkelse och sättet att upptäcka densamma. Undersökning med förstöringsglas; Boulands glutenprof; pröfning med maltvört; behandling med kalilut. — 9) Potatisens användande i kokt tillstånd till brödbakning. Vanligt potatisbröd; Martins beredningssätt af sådant. — 40) Användande af kokt potatis till potatisgryn och egentligt potatismjöl. Vanliga potatisgryn samt Ter Ouen. — 414) Förvaring af rå potatis, genom dess behandling med kemiska medel. Potatisens förhållande vid torkning; dess behanding med svafvelsyra; behandling med: svafvelsyrlighet; behandling med kalkvatten; urlakning blott med vatten; utbyte af mjöl af torkad potatis. — 42) Det af torkad potatis erhållna mjölets användande i stället för mjöl af sädesarter. — 43) Användande af potatis och potaisstärkelse till brygd af öl och svagdricka. ÖN af cokad potatis; den: vanliga och den Bayerska bryggningsnethoden, öfveroch underjäst; -beredning af jäst utan illbjelp af sådan, pressjäst; öl af potatisstärkelse; Strassvurger potatis-öl; svagdricka. — 44) Potatisens använlande till brygd af ättika, och sättet att, för lättandet af dennas transport, koncentrera densamma, äfvensom ock att pröfva dess styrka. Ättikans beredling, dess koncentrering, bestämmandet af dess styrka; inder för äkttikejäsningens lyckande, bildning af aldeyd, och medel att afhjelpa dessa; ättikans förstöring i uften, ättikemoder; huru ättika bör förvaras; snäll-ätti.e-berednings-methoden. — 45) Åsigter rörande potaissjukans natur och orsakerna till dess uppkomst, amt de till dess förekommande eller lindrande upplifne medel Olika åsigter af, och benämningar på poatissjukan; torr-röta och-våt-röta; andra sjukdomar, som ingripa potatisen, skorf, koppor eller vårtor, poötalisrand, kräfta, knoppröta, krussjuka, egentlig potatissjua; olika iakttagelser på symptomerne dervid; sjukdonens verkningskrets, olika åsigter om sjukdomens orsaer; medel, föreslagna till hindrandet af dess uppkomst ch spridande, så väl hos de ännu växande som de re-Jl lan upptagne rotknölarne. — Förklaring öfver figuerna. Lisburns potatistvättmaschin; Hucks cylindermachin till beredning af potatisstärkelse; Sprits eller pressorättning till beredning af potatisgryn; Profrör till pröfing af ätvtika. cm 7 rs NTA RR NR ht AA RR 4 l

8 november 1848, sida 4

Thumbnail