— Att en Kokbok af Gustafva Björklunc utkommit, skall säkert blifva en vilkommen underrättelse för hvar och en, som vid författa rinnans namn påminner sig chefen för mathållningen i det så kallade Lilla Sällskapets lokz! vid Munkbron, der man under många år haf tillfälle praktiskt vitsorda m:ll B:; utmärkta skicklighet i kokkonsten. Utan att vara gastronom, har man likväl skäl att föredraga en väl l2gad mat framför en dålig eller sämre, och en gentilt ordnad diner elier souper framför motsatsen. Den ryktbara Cajsa Warg är längesedan utgången, och skulle dessutom vara föråldrad och oanvändbar för tillfredsställande af vår tids smak. Kokböckerna af Weltzin och Nylander äro nu alltför otillräckliga, och synas dessut .1m knappt raer i bokkandeln. Det nya arbetet i denna väg af m:ll B. kan man då säkert, äfven utan att teoretiskt förmå ingå i de när:nare detaljerna, antaga för ganska rekommendabelt i sitt slag. — Det vigtigaste ur Naturalhistorisn, af Carl Ewald, är en liten, på nyttan lika mycket som nöjet, beräknad läseoch lärobok för barn och ungdom. Den är försedd med 8 pl:ncher, innefattande circa 400 kolorerade små figurer af foglar, landtdjur, amfibier, insekter, växter m. m. Sjelfva texten visar sig för växtoch djurrikena i en systematiskt ordnad uppställning efter klasser och ordningar,. Framföre går en kort beskrifning på den oorganiska naturen; der en mängd mineralier uppräknas. Framställningen tyckes väl här och der kanske ej fullt lärspad efter barnets fattning eller egentliga intresse; men det hela utg ör dock ett förtjenstfullt försök att sprida kunskaper af allvarsamt slag bland de uppväxande.