TEKNISKT. All yjöra här sknadt smar ånyo välsmakande til matens. För att vinna detta ändamål bruka ko. kerskorna ofta att kasta lökskifvyor i smöret och sjuda det tillsammans med dem en längre stund. Detta förfaringssätt har hittills icke blifvit observeradt a! vetenskapsmännen, men nyligen hafva de undersökt och funnit, att lökskifvorna verkligen hafva den Mfekt, hvilken de härledt från flyktiga ämnens naur, alt vid upphettning taga med sig andra af samma rt, med hvilka de förut förenat sig. På denna grund örsöktes nu följande methoder med framgång. Eu tycke mycket härsket smör kokades först i vatten, ör att utdraga en ännu möjligen inblandad grädde. Derefter smältes ett skålpund smör i en panna, fukad med helt litet vatten så mycket som en matsked, ett lod Jök, skuren i tunna skifvor, tillsattes, och smöret upphettades så länge, som nägon löklukt känles deraf. Härskheten var sedan alldeles borta, nen smöret hade fält en sötaktig smak, som det dock -örlorade vid ytterligare kokning i vatten. Vi dare blandades ett skålp. smör med 3 lod sprit eller en god halfjungfru 6 gradigt bränvin, som måste vara alldeles fritt från finkelsmak, emedan denna innars stannar i smöret. Detta hölls så länge smält, .ills allt bränvin t hade förflugit. Spritångan hade härvid en oangenäm, härsken lukt. Också var smöret sedan fullkomligt rensmakande. Dessa försök hunna, som man ser, med lätthet eftergöras, och följaktligen deras verkan pröfvas i hvarje köksspis. Uppgiften förtjenar imedltertid att antecknas och är af stort värde om den bekräftar sig, hvilket vi sjelfve ej ännu varit i tillfälle att betöma, emedan man nästan i alla hökarbodar i staien svarat, att något härsket smör der icke finnes ill salu. NO 1 röde Kd aa AT RAL Ja CE rie ATA sn RER RA NN RE dn AR RO NN dT As FRA ol Aasa TLA