Article Image
DOENapdlare 1 et: Den Svenske Kocken, Eiler Handbok i den i Sverige nu brukliga, så väl tarfliga, som isynnerhet finare Matlagningen; jemte utförliga Föreskrifter för tillredning af Bakverk, Sylter, Glacer, Bärviner och Safter, finare varma och kalla Drycker, äfvensom Öl, Mjöd och vanliga Drickessorter; åtskilliga Förvaringar genom Inläggning, Insalininog, Torkning m. m, (Kost. h. 1 Rdr 16 sk. bko.) Denna Kokbok innehåller ett urval af det bäste: och smakligaste i vår nu brukliga finare matligning, hvarjemte ock åtskilliga mera tarfiiga, men likvä smakliga rätter boskrifvar. — Den söker meddela de tjenligasto tillsedningssåttea hirför så tydligt, att de utan svåughet kunna eftergöras. — Dea innehåller flere (inålles öfver 850) anrättningar än någon våra förra Kokböcker, hvarigenom gifves tillfälle att lättare välja hvad som ufder särskilda omstärdigheter bör begagnas. — Ofriga ämnen, som med matredningen ega närmaste sammenhang, såsora Brödbskning, Brygd, Attiksberedning, äfvensom de särskild: Förvarinkssätten, m, m., behandlas här mera utförligt, noggrannt, och i stöd af säkrare grunder, in i någon anran för ss bekant kokbok, Huru omfattande bolen för öfrigt är, vsas bäst genom följandi fremstillniug af dess rikheliiga Innehåll. Inladning. Kokning i allmänhet, Före:krifte för rengöring af särskilda slags kärl, o. d. Föreskrift ter vid inköp af lifsmedel I. Soppor och Mjölkrätter. Innehåller ö!ver 40 buljonger och soppor, såsom vanlig, klar, gut, brun och fiskbaljong, buljng med ris, kål, fisk, ärtpure, m,m; Con:ommå, Soppe åla Roine, perlgryns-, äpple-, s2go-, nypon , körsbärs-, fist-, svart-, vinsoppa, m. m.; 14 mjölkrätter, såsom ä grynsväling, jäs mjölz, bisqvit-, Varilj-, ägg-, måndelmjölk m, m.; smör och äpplegröt; bärssfts-, körsbära och vinkailskål. — Såsom Bibang beskrifvas åtskilliga klimpar att iligga buljongor såsom fiskfirs-, mandel-, risgryns-, hvetbröds-klimpar, frikadsller, m. m, NU. Kötträtter. Innecåller 30 anrättningar at oxkött, såsom ro:sbiff. Pceaf å la Royale och å le: Mode, oxhere och oxbiinga stekt och griljerad, refstek, rullader, biffstekar, kotietter, köttbullir, frikagel!er, rätter sf tunga och njurar, m. m, — 29 anrättsingar af Kalf, såsom kalfstek, kelflår, kaltbringa giljorsd och färserad fricandeau, färs, kotletter å la Perma och fere slag, ruetter, friciss å Ja Daube, kalfbriss, croquetter, njurbröd, m. m, — 45 anrättningar af. Himmel. Lam och Får. — Hjört , Ren och Harstex, — 19 anrävtringar f Srsin, såsom fylld gris, skinka g!:cerad och griljorad mm. m, å la Daube quearrg, fricasse, sylia, m, m., — 42 arrättningsr it Fågel, såzom kalkon, gås, höns, kycklingar, dutvor, änder, tjäder, hjerpar, m. m, till stekar, reguer, friCcasster, marinader, m. m. oo IUI, Fiskrätter Inoshåller 12 arrittningar a Gädda, tåsom stekt färsarad, fäkt, krom-, plockgädda, giddruiltder, m. m. — 8 :f Aborrar, tåsom stufvade med ostron, med vin: kotlettiaborrer, m. mi, — 80 2nrättningar af Lake; Ål; Rudor, B:axen, Gös Sik, Asp, Flundra, Karp, Eabeljo. Lindeare, m, m. — 8 at Ströming. — 43 af Sill, såsom silådor red ägg och grädda, ,riljerad, marinerad sill, m m, — 19 a L:x, såsom graflax, lax i papillote, laxmignonetter och -uletter, sallat, lexlådor med hummer, mm. m, — 5 af Kräftor och Humiser, såsom kräftomelert, Kräftstjortar med äggröra, m, m., hummer med Bele, h.mmersallet, m, m. — 4 af O:tron. SE IV. Åggrätter,, till ett antal af 20, såsom äpp med hvit sås, en sallade, med capris; förlorade, grile jerade och färserads ägg; äggröra och omeletter på flere sätt; ägg -croquetter m. m. V. Rätter af Rotoch Grönsaker, Innehåller 65 anrättnivgar af Spenat, Syra, Spritoch Soc kerärter, Lins; 8 särskilda Kålsorter, Turkiska och andra Bönor, Sco:zonera, Sparris, Mörötter, Rofvor, Kilrötter, Kronoch Jordärtskockor och Potetes. VI. Buddingar, till ett anta! af 26, såsom: ru3sin-, sponrat-, 3880-, ris-, mendel-, ctron-, äpple-, sylt-, bisquit-, glace-, kraft-, märg-, lefrer , plumbuadding, m. m. VIL Såsor, till ett srt:l af 25, såsom: kiätlt-, olivör-, capris-, son2ps-, marjonad-, äpg-, Cstroni champignon-, körsbärs-, citron-, smör-, vinsås, m. m. VIIL Sallater af hutvudsailst, rödbettor, gar kor. syltade frukter, m. m. IX. Pastejer; till ett åntal af (8, såsom af fisk. förs, kalfbris, kräft-, hur mer-. engelska amå pastejer, m. m. BStor pastej på höns, fisk, humrmer, mo. m. I X, Tårtor, Kakor, Bakelser och Zonfekturer. Innehåler 19 Tårtor, såsom mandel-, ber liner-, mareng-, kojsar-, makron-, spinsk tårta, m. m. — 26 k:kor, stsom risgryns-. ost-, grädd , mandel-, citron-, ärple-, . bisquitkaka, im. m. Grädd-, äppleoch sock:rmynkar, vofflor och plättar. — 30 Bakalser och Confektarer, som canapter, kranscr, sprits, spån, mandelbskelser, krolkan, bisqaiter, marenger, sockerbröd, karameller, m. m XL Crcemör och Cremgoelesr, till ett antal at 48, såsom mandel , bisq.it-, choklad-,; marsiquin-, orange-, citron-, hallön-, vanilj , mireng-, gl:cored creme, crexe brule, blanc menge, m. m., hbjorthorni-, citor-, anan:s-, krusbäc-, vingele, mm. m. XiL Glacer, till ett antsl af 45, såsom vic-,l punsch-, anan2s-, mandel-, im, m. Xill. Compotter, Sylter och Syltgeleer,l till ett antal af 40, såsom ärple , päror-, Irusbärskömpott, att sylta klara och bruna körsbir, bigaråer, plommon, ha!lin, krusbär, msd fero frukter och bär. XIV. Bärsafter, Viner och andra välsm:kande varma och kalla Drycker, till ett aotsl af 65. Eörsbär:-, Hailon-, Krusbärsi mm, fl. safter och vatten. Mandealmiolk och massa, EBemon:d på fee

18 augusti 1838, sida 2

Thumbnail