Article Image
Hos W. Landequ st Komp. sax de flesta Bokhandlare I vikat: Handbok för den enskilta Hushå ningen och industrien; eler på er renhet och ivori s mdas avvisalng att med största lätthet, säkecshe och fö del handhafva de vigiigare föremål för hushållvin , iadustri och technisk koust, som för dena enskilt. kom ver 1 lfråga; af n. W. BERGQVIST, 24 sk bko. I. Vinbereduisg Vilkoren för Vinsjäsning. Drufviner, deras beredning, kla niog, förbättring lat skadade, mm, mu. AL estergöra utländska viner, såsom Muskat, Unge.skt ÖObhampague, m om Att be.eda mhe.r ska viner af i ukter och bär, säsvm cider-, börsbärs-, krusburs-, hal on-. björklake vin, m. Il. : il öBrygd af Öl, Dricka och vjöd. MältHlvg grÖpmlug, mäskmwug oo. s. v Felakiioa mäsk nlvgssätt, hvariband det i v rye allmän brukliga. Woöriens kokning, jäsning, oo sov Särskilta ör och drickessorter, såsem A ce, förfer; venskt Ol, sirsp uricka mm im. Il. Bränvinsoch Likörberedninre. Mältlui.g, mä hulng, Jäsniug, afverkwng. Bräuvior. dskaper. bränning af potiter, m, m. Ait rena biäinvin fran finketsmak Åt: bereda rum, arak och I konjak. Krydabränviver, såsom summin-, m-lörts-, ballon-, im. fl. bränv ner och aquaviter. Likörer, destiilerede cch odestilierade o je och kreaiikörer, såsom pome:ans-, körsbärs-, persiso-, vanilj-, m. ma til ett antal af öfver 50. IV. Ättikberedning i allmäcket och reclor derför. -3eveding af särskiita soct.or, såsom vin ättika, bränvi saltikor, ölättikor, ättikor afsockerhaltiga ämnen, at frukter och bar, kryddättikor. Ättika genom torr destillation, trädsyra. V. Beredning af Socker, Sirap och Honung. Rörsockers beredning , raflicering, m. m. Tillverkning at hvitbetsocker, af stärkelsesocker och sirap, äfvensom af stärkelsen sjelf. Siraper af flera frukt-, och bärsorter, konaserysirap, m. m. VI. Brödbakning, Bakelser och andra Bakverk, såsom vörrbröd, saffransbröd, limpor, -imlor, sockerskorpor mandelbröd, m. m, kakor, vofllor, rån, ta,tor, bakelser, biscuiler, sylter, flere :lags geleer; m, m. VIL. Beredning af Schoklad af flera sorter, Varma drycker, såsom limonad, bisch ff, Carolina, punsch, c. m och Glacer af många serskilta sorter. Vil. Beredning och Rening af Oljor, Talg och annat Djurfett; Oljeprässning så väl varm som kall. Hening efter fler, me:oder. Seiskilta oljesorter; deras beredaude, rean :e oc : användande, såsom rojolja, bomoija, önolja, havpolja m. m. Alt skira och raflinera talg. Att tran, m. m. oOIX. Beredning af Säpa och Tvål, giöfte och finare, palm:vål, tvålessens, tvål! ulor, m m. oX. Om Tvätt, Blekning och Fiackars utplånande. Tvältning af ull, garn, silkesgodgs, tryckta tyger, nankin, halmhatiar, spetsar, kionder, voiter, handskar, plymer, m im. Biekning, täckkulor och (läckvatien. Reglor för deras användande. XI Färgeri och Färgning af Yle, Linne och Silke. Allmänna regler. Betniug ämnena. Inhemska färgämnen, såsom åogskära, ljung, berberis, I-fvar, im om Ut gmug i alla slags färger med månsfaldiga olika Pyanscr;serskilta föreskrifter, och recepter för hvarje nyans. Xl. Mälarctärger, eller Olje-, Tuschoch Vattenfärger; deras br.dande och anväcdande. XIHI Om Fernis:or; så väl Sprit-, som Oljeoch Te. pentiotje-fernissor, deras bererande och användande. karameller , blere slags ; ena Färg— LL -a

26 juli 1836, sida 3

Thumbnail